Consultări cu ONG

In perioada aprilie-august 2009 Directorul Executiv EcoExpert, Rodion Bajureanu,  a participat în calitate de expert local la studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului  pe trei drumuri de importanţă internaţională din Moldova.

Studiul este realizat de consorţiul de companii URS/Nathan din SUA.

Corporaţia Provocările Mileniului (SUA) este finanţatorul acestui studiu în cadrul programului Compact.

Evaluarea Impactului asupra Mediului este parte componentă a Studiul de fezabilitate pe unele segmente de drumuri naţionale în cadrul proiectului de reabilitare a drumurilor al Programului Compact ce urmează a fi renovate la prima etapă: M-2 (Sărăteni–Soroca–Unguri) – 135 km, M-14 (Bălţi–Criva) – 134 km şi M-21 (Chişinău-Dubăsari) – 36 km.

Scopul evaluării sociale şi de mediu a constat în determinarea potenţialelor efecte negative asupra mediului şi comunităţilor, precum şi elaborarea unor măsuri de diminuare a acestora.

Evaluarea Impactului asupra Mediului este în proces de revizuire internă finală şi va fi supusă în curând dezbaterilor publice.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului, reprezentanţii CPM şi ai Guvernului moldovean preconizează semnarea Programului „Compact” până la finele anului curent. Programul „Compact” pentru R. Moldova presupune acordarea unei asistenţe nerambursabile de 262 mil. dolari pentru reabilitarea reţelei de drumuri, precum şi tranziţia la agricultura performantă, inclusiv pentru reabilitarea a 11 sisteme centralizate de irigare.

R. Bajureanu,

Director Executiv EcoExpert