Procesul de instalare

Pe data de 30 noiembrie 2009, în cadrul proiectului “Dezvoltarea reţelei de canalizare a obiectelor sociale în s. Chetrosu, Drochia” a fost începută instalarea staţiei de epurare a apelor.

La staţia de epurare au fost conectate obiectele sociale din sat Liceul, Grădiniţa, Primăria, Centrul Medical şi desigur Primăria.

Au fost conectate şi doi agenţi economici graţie proiectului în cauză. În urma întocmirii studiului de fezabilitate de către compania EcoExpert – www.ecoexpert.md s-a demonstrat rentabilitatea procurării unei staţii de epurare cu o capacitate mai mare. Staţia de tip Topas 100 a fost înlocuită cu Topas 150 ceea ce a mărit de la 12,5 m3/zi la 22,5 m3/zi. Acest fapt va permite administraţiei locale a satului Chetrosu, Drochia să conecteze adăugător circa 30-40 de gospodării din apropierea staţiei de epurare.

Staţia de epurare e fost procurată de la compania Cehă Ircon care este reprezentată în Republica Moldova de către o filială, compania Boncom. Compania Cehă Ircon a fost partener al acestui proiect. La momentul actual staţiile companiilor Ircon/Boncom sunt lider pe piaţa Republicii Moldova.

La lucrările de instalare au participat reprezentanţii companiei Boncom şi populaţia locală, care şi-a arătat dorinţa de a oferi ajutor în această iniţiativă socială. Populaţia a salutat iniţiativa şi a apreciat efortul de reabilitare a sectorului de canalizare de către primăria satului Chetrosu, Drochia. Totodată a mulţumit finanţatorii acestui proiect.

De menţionat faptul că proiectul este finanţat de către Fondul pentru Climă a CEI – Iniţiativa Central Europeană şi Development Cooperation a Cehiei care au oferit acest grant, cărora le mulţumim respectuos.